Ga naar hoofdinhoud

Tijdelijk monument ‘Levenslicht’

Aan de Prins Bernhardlaan wordt vrijdag 24 januari een tijdelijk monument onthuld in het kader van het project Levenslicht.
Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde:
Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. Het tijdelijk lichtmonument staat niet alleen in Woerden, maar ook in 169 andere gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.
Donderdagavond 16 januari is het monument met een diameter van 20 meter bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen –gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland- eenmalig gepresenteerd aan de Maas in Rotterdam. Hierna zijn de stenen verdeeld over de 170 deelnemende gemeenten.
De plechtigheid begint vrijdag om 19.30 uur.

Levenslicht R'dam 200116-10-R
Back To Top