Ga naar hoofdinhoud

De dagen van Han

Historische Spelen Woerden voerde eind december het toneelstuk ‘De dagen van Han’ uit, een toneelbewerking door Jimmy Plooij van de oorlogsdagboeken van Woerdenaar Han Gerritse.

Han Gerritse was 13 jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij woonde boven de ijzerhandel van zijn ouders in de Kruisstraat. In zijn dagboeken beschreef hij hoe hij de oorlogsjaren beleefde.

De dagen van Han werd op de bühne gebracht als een ‘coming of age’ verhaal waarin het publiek Han van jongen tot man zag worden. Waar de gevolgen van de Duitse bezetting in Woerden in het begin nog leken mee te vallen, werd het dagelijks leven naarmate de dagen en jaren vorderen steeds minder voorspelbaar.
Woerdense mannen en jongens werden tewerkgesteld in Duitsland, de Joodse Woerdenaren werden weggevoerd om nooit meer terug te komen en de mensen kwamen in verzet. Dat laatste leidde weer tot Duitse represailles.
Dit vijfde historische spel werd voor volle zalen gespeeld als een opmaat voor de viering en herdenking van 75 jaar bevrijding.

Back To Top