Ga naar hoofdinhoud

Onthulling tijdelijk lichtmonument

Bij de onthulling van het lichtmonument sprak de burgemeester over alle groepen die er van de bezetter ‘niet meer mochten zijn’. Hij vertelde over de weggevoerde joden, zoals de familie Izaks en de mensen met een andere geaardheid, homo’s en lesbiennes. Maar in het bijzonder gaf hij aandacht aan de Roma en Sinti.  Het lichtmonument is onthuld op 24 januari, de geboortedag van Lily Franz, een zigeunermeisje in Opper Silezië (nu in Polen). Haar familie werd in 1943 opgepakt en naar Auschwitz-Birkenau gebracht. Toen de Russen oprukten, werden de kampen ontruimd en na een hongertocht wist ze te ontsnappen. Ze kwam samen met een Nederlandse vriend uit Auschwitz terecht in Woerden. Ze trouwden en kregen vier kinderen. Ze zette zich in voor de veroordeling van nazi-beulen. Een moedige vrouw.
Na de rede van de burgemeester legde Woerdenaar en zoon van Lily Franz, Gerard Jansen, samen met zijn broer een bloemstuk bij het Levenslichtmonument. Het licht werd ontstoken en de aanwezigen waren twee minuten stil.
Een indrukwekkende bijeenkomst. Zie ook de video van Wijnand Brak.
Het monument is tijdelijk, in de periode van twee weken rond 27 januari, want op 27 januari werd in 1945 het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau bevrijd.

Onthulling Levenslicht monument 24 januari 2020 (video: Wijnand Brak

Back To Top