Ga naar hoofdinhoud

Expositie ‘Jong en Bevrijd’ gaat online

 

De online expositie ‘Jong en Bevrijd, Ooggetuigen van WO II vertellen’ is vanaf 5 mei te bezoeken en geeft een inkijk in de persoonlijke verhalen van ooggetuigen die de oorlog en de bevrijding hebben meegemaakt. Sommigen van hen spreken voor het eerst over hun ervaringen van toen, nu het nog kan. De ooggetuigen komen allen uit de provincie Utrecht, of wonen er momenteel.
De online presentatie is een digitale versie van de exposities in het Stadsmuseum Rhenen, Stadsmuseum Woerden en de reizende expositie. Deze zijn alle – vanwege de Covid-19 maatregelen – tijdelijk niet te zien voor het publiek.

Online expositie
De online expositie bestaat uit portretfoto’s, luisterfragmenten, teksten en korte documentaire, die de indrukwekkende verhalen van de ooggetuigen tot leven brengen. Zo zijn de luisterverhalen ingesproken door jongeren met een vergelijkbare leeftijd als de ooggetuigen rond de bevrijding waren. De teksten zijn te lezen in het Nederlands en Engels. Ook is er een documentaire toegevoegd waarin de ooggetuigen aan het woord komen.
Speciaal voor het basis- en middelbaar onderwijs, is er bijbehorend lesmateriaal ontwikkeld, dat geheel online te gebruiken is door docenten en leerlingen.

Documentaire: nu voor alle publiek beschikbaar
De documentaire ‘Jong en Bevrijd’ zou oorspronkelijk op 5 mei te zien zijn in Theater Calypso in Wijk bij Duurstede. Vanwege de gezondheidsmaatregelen is de documentaire nu voor iedereen thuis te bekijken. In vijftig minuten houden de ooggetuigen ieders aandacht gevangen en geregeld zullen kijkers een parallel zien met de onvrijheden van nu. Voor de een betekende de oorlog angst, voor de ander spanning en avontuur. De ene ooggetuige vierde de bevrijding met een groot feest terwijl de ander huilde, omdat een familielid vermoord bleek. Alle geïnterviewde ooggetuigen noemen vrijheid iets om te koesteren. De oorlog heeft hen voor altijd veranderd, ‘Je leeft met leven en dood als kind. Nog steeds kan ik geen eten weggooien’, aldus Hans van Beeck Calkoen uit Cothen.

Boekje
Van de expositie is ook een boekje gemaakt met foto’s en verhalen van de ooggetuigen. Het boekje is verkrijgbaar bij de musea, bij The Read Shop Nieskens in Driebergen en Wijk bij Duurstede, bij boekhandel Pettinga in Wijk bij Duurstede, bij Boekhandel Van Kooten in Veenendaal en bij de Brunawinkels in Woerden en Rhenen.
De expositie Jong en Bevrijd is een samenwerking van het Stadsmuseum Rhenen, Stadsmuseum Woerden en het Regionaal Archief Zuid-Utrecht naar een initiatief van Jos Meijs, fotograaf Winfried Leeman en videoproducent Izak van Rij. De exposities in de musea zijn verlengd tot en met 1 september.

Thuisbezoekers kunnen terecht op de website van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU).

Back To Top