Ga naar hoofdinhoud

Bedreigd, bezet, bevrijd – boek over Woerden in de Tweede Wereldoorlog

voorpagina

Wie waren ‘de Duitsers’ in Woerden in de Tweede Wereldoorlog en waar verbleven ze? Wat was ‘het verzet’ in Harmelen? Hoe gedroeg het gemeentebestuur van Kamerik zich? Wat gebeurde er allemaal in Zegveld? Het antwoord op deze en andere vragen staat in het boek ‘Bedreigd, bezet, bevrijd’. Het verschijnt deze week.

Het ruim 180 pagina’s tellende boek is geschreven op verzoek van de Stichting 4 en 5 mei Woerden ter gelegenheid van ´75 jaar bevrijding.´ Het verhaalt wat er in die jaren voorafgaand aan de bezetting en in de oorlog gebeurde in de vier plaatsen die nu samen de gemeente Woerden vormen.
Het is geschreven door Rob Alkemade, Frans van Bork, Bert van Elk en Jan van Es.
Bij het samenstellen van het boek is ruim gebruik gemaakt van bestaande publicaties en reeds opengelegde archieven over kernen in de oorlog. Daarnaast werden enkele ooggetuigen uit de bezettingsperiode geïnterviewd. Met name voor de hoofdstukken over Harmelen, de NSB en de periode na de bevrijding bleek aanvullend archiefonderzoek onontbeerlijk.
Het boek is verkrijgbaar bij verschillende boekwinkels in Woerden en Harmelen, bij de Plus-supermarkt in Kamerik en bij de Coop in Zegveld. Het kost tien euro.

Back To Top