skip to Main Content

75 Jaar bevrijding

Bevrijdingsdag 190505-smal-R

Op 5 mei 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Voor de Stichting 4 en 5 mei Woerden was dat aanleiding om een uitgebreid programma te organiseren. Vanaf het onthullen van het tijdelijke herdenkingsmonument ‘Levenslicht’, lezingen, voorstellingen en tentoonstellingen tot de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei.  Helaas moesten we besluiten om het overgrote deel van deze activiteiten af te gelasten. Een beperkt aantal activiteiten kon wel doorgaan. En daarnaast ontstonden een aantal nieuwe, creatieve, vaak digitale activiteiten. We laten ze onderaan deze pagina bij de nieuwsberichten allemaal zien.

Op 4 mei vond in een klein gezelschap de Dodenherdenking plaats. De video hiervan staat ook bij de nieuwsberichten. En op 15 augustus was er de eerste Indische herdenking in Woerden.

Lezingen bij de plaatsing van de eerste Stolpersteine

Voorafgaand aan het leggen van de eerste steen hield professor Ultee een lezing over de geschiedenis van de Joden in Woerden. Eerder publiceerde hij hierover een boekje. Na de openingstoespraak door de voorzitter, Jan van Es, vertelde Lucien Harthoorn over het ‘project’ Stolpersteine dat al geleid heeft tot circa 75.000 Stolpersteine in heel Europa. U vindt de toespraken van achtereenvolgens Van Es, Harthoorn en Ultee hier.

Lees meer...

Eerste Stolpersteine geplaatst in Woerden

In Woerden zijn op 30 september 2021 de eerste zeven Stolpersteine, struikelstenen, gelegd als herinnering aan de tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerde en meestal niet teruggekeerde Joden uit de gemeente. Het eerste steentje is gelegd bij het Klooster aan de Wilhelminaweg door de Woerdense burgemeester Victor Molkenboer in samenwerking met leerlingen van de Jan de Bakkerschool. Bekijk de video van Wijnand Brak over het leggen van de stenen. In het…

Lees meer...

Nieuws 2020

Kom ook naar de thema-avond 70 jaar Molukkers in Nederland op 17 november 2021

Ter gelegenheid van zeventig jaar Molukkers in Nederland en in…

Lees meer ...

Herdenking 15 augustus 2020

Op zaterdag 15 augustus 2020 werd in Woerden herdacht dat…

Lees meer ...

75 jaar vrijheid

Zo vierde Nederland de bevrijding in 1945: feest op staat.…

Lees meer ...

Dodenherdenking 2020

Vanwege de coronacrisis bestond de herdenking op 4 mei dit…

Lees meer ...

Bedreigd, bezet, bevrijd – boek over Woerden in de Tweede Wereldoorlog

Wie waren 'de Duitsers' in Woerden in de Tweede Wereldoorlog…

Lees meer ...

Met dank aan:

logo Woerden
cpw_paars
logo van der Well-IJff
logo VSB
logo st franciscus
vfonds-logo-nieuw-open
bolton
Back To Top