Ga naar hoofdinhoud

Kom ook naar de thema-avond 70 jaar Molukkers in Nederland op 17 november 2021

IMG_1814

Ter gelegenheid van zeventig jaar Molukkers in Nederland en in Woerden organiseren de Stichting Sinar Maluku en de Stichting 4 en 5 mei Woerden een thema-avond. Deze vindt plaats op woensdag 17 november, vanaf 20.00 uur in het gebouw van Sinar Maluku, Stromenlaan 132. U bent van harte welkom!
In 1951 kwam het eerste schip met Zuid-Molukkers naar Nederland. Militairen van het voormalige KNIL (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger) en hun gezinnen dachten voor korte tijd naar ons land te komen. Het pakte anders uit en dat leidde tot veel pijn, teleurstelling, verdriet, misverstanden en frustratie. Woerden was een van de gemeenten waar de groep werd ondergebracht. In maart 1951 arriveerden de eerste 24 gezinnen in de stad. Zij werden aanvankelijk gehuisvest in drie ‘kampen:’ aan de Utrechtsestraatweg, de Singel en in de kazerne.

Programma
Tijdens de thema-avond wordt de naoorlogse geschiedenis van de Molukse gemeenschap van verschillende kanten belicht.
Het programma begint met een inleiding over het einde van de Tweede Wereldoorlog en de aansluitende periode in het toenmalige Nederlands-Indië. Na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid (17 augustus 1945) brak een onzekere en vaak zeer gewelddadige tijd aan, die met de term Bersiap wordt aangeduid.
Pas op 30 december 1949 droeg Nederland formeel de soevereiniteit aan de regering van de republiek over. Dat betekende ook dat het KNIL werd opgeheven. Besloten werd dat de Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen naar Nederland zouden komen.
Verschillende sprekers belichten daarna facetten van de naoorlogse geschiedenis van de Molukkers, vanaf de reis naar en de aankomst in Nederland, tot de komst naar Woerden en het leven in de kampen. Tenslotte komt de actualiteit aan bod hoe gaat het met de derde generatie Molukkers in Woerden.

Aanmelden gewenst
De bijeenkomst is gratis toegankelijk. Omdat vanwege de coronabeperkingen maximaal 75 personen aanwezig mogen zijn, is aanmelden gewenst. Dat kan tot uiterlijk 16 november via: activiteit@sinarmaluku.nl
Bij binnenkomst is het dragen van een mondkapje verplicht.

Back To Top