Ga naar hoofdinhoud

Herdenking Jom Hasjoa 2023

De jaarlijkse herdenking Jom Hasjoa bij het Joods Monument aan de Prins Bernhardlaan in Woerden vond dit jaar plaats op 18 april. De opkomst was groot.

Na het welkom door de voorzitter van de stichting 4 en 5 mei Woerden, Jan van Es, hield Burgemeester Victor Molkenboer een korte toespraak namens het Woerdense gemeentebestuur. Ook werden de namen van de omgebrachte Joodse medeburgers worden voorgelezen. Rabbijn Wim van Dijk vertelde het indrukwekkende verhaal  van de zijn eigen familie tijdens de Tweede Wereldoorlof. Zo’n honderd familieleden kwamen om het leven, maar zijn vader en broer overleefden, omdat zij gered werden door een antisemitische Poolse boerin. Hij bad het Jizkor en de Kaddisj, de Joodse gebeden voor de doden. De burgemeester en Hendrie van Assem legden veertien witte rozen bij het monument, waarna alle belangstellenden gelegenheid hadden om witte kiezelsteentjes bij het monument te leggen. De accordeonist Leo Slingerland omlijstte het geheel met passende Klezmer-muziek.

Jom Hasjoa werd in 1953 in Israël ingevoerd als algemene herdenkingsdag voor de circa zes miljoen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werden vermoord. Steeds meer worden ook elders in de wereld op deze dag herdenkingen gehouden.

NB. Foto’s en film van deze bijeenkomst zijn van Hans Pieters.

Back To Top