Skip to content

Herdenking 15 augustus 1945: einde Tweede Wereldoorlog

15 augustus 1945 markeert het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Ieder jaar worden op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan. Ook in Woerden besteedden we op die dag aandacht aan de herdenking. Bekijk de video van deze ingetogen bijeenkomst van de hand van Wijnand Brak.

Als gevolg van de oorlog wonen er in Nederland inmiddels ruim twee miljoen mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië. Hierdoor is een brede mix ontstaan van Nederlanders met o.a. een Indische, Molukse, Papoea, Chinese, Hollandse en Indonesische achtergrond, ieder met een eigen (oorlogs)verhaal.

De plechtigheid (in beperkte kring vanwege corona) vond plaats bij de Naald aan de Meeuwenlaan. De aanwezigen droegen de Melati, de Indische jasmijn, als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.

Na het welkomstwoord door de stichting 4 en 5 mei Woerden hield wethouder Arjan Noorthoek een korte toespraak namens de gemeente Woerden. Lea Manuputtij-Klein Haneveld, voorzitter van Sinar Maluku, vertelde het aangrijpende verhaal van haar schoonvader, KNIL-militair, die na de oorlog met zijn familie naar Nederland kwam.

Aansluitend werden bloemstukken bij het monument gelegd door wethouder Arjan Noorthoek namens de gemeente, Batjo en Lea Manuputtij namens de Molukse gemeenschap en Kapitein der Mariniers b.d. Marcel Koopmans en Raymond Hiltrop, secretaris van SVL namens de Wapenbroeders afdeling Woerden en de Stichting Veteranen Lopikerwaard.

Na het signaal Taptoe volgde een minuut stilte waarna de bijeenkomst werd afgesloten met het lied Api Injil gezongen door Pietje Leatemia, op de gitaar begeleid door Jeffrey Lestuny.

Back To Top