Ga naar hoofdinhoud

Veel muziek op koude bevrijdingsdag

IMG_3362

Dat Bevrijdingsdag ondanks koud en soms nat weer kan verbroederen bleek uit de editie van 2019. Voor het eerst werd 5 mei in Woerden ook echt op een zondag gevierd en bij die gelegenheid hadden verschillende kerkgenootschappen de handen ineengeslagen voor een oecumenische viering. Het oorspronkelijke idee was om die buiten te houden, maar vanwege een temperatuur van amper vijf graden was besloten de dienst toch maar in de verwarmde Petruskerk te laten plaatsvinden. Daar moesten stoelen worden bijgezet om zoveel mogelijk belangstellenden een plekje te geven. Het werd een dienst met veel muziek, niet alleen orgel en samenzang, maar ook optredens van Eveline de Jongh, van een aanbiddingsband van de Cama Parousia Gemeente en van klezmerband Di Grine Hartski.

Die laatste betrad daarna het podium, afgewisseld met zanger Henk Berkheij. Het was nog vroeg en het regende en de wind was ijzig. De meeste bezoekers zochten op dat moment hun heil bij de koffie in de kerk of in de lunchtent die naast de kerkmuren was opgesteld.

In die tent gaf burgemeester Victor Molkenboer rond 11.30 uur het startsein voor de lunch met een korte toespraak en een toast op de vrijheid. De lunch zelf, gesponsord door diverse Woerdense verswinkeliers, was ook al zo’n verbroederend element. Net als tijdens de edities van 2018 en 2015 schoven de bezoekers bij elkaar aan aan lange tafels. Vrijwilligers zorgden ervoor dat voldoende eten en drinken werd aangevoerd en dat vrijgekomen plaatsen weer snel ingenomen konden worden.

Na de lunch en een muzikale bijdrage uit de toren van beiaardier Henk Verhoef begon het eigenlijke podiumprogramma. Hier wisselden muziek en vrijheidsboodschappen elkaar af, enthousiasmerend gepresenteerd door Mariëtte van Slagmaat. “Zing Nederlands met me,” een project om nieuwe Woerdenaren via de muziek vertrouwd te maken met de Nederlandse taal en dat onder leiding staat van Helga Huisjes en Bauke Wijnja, maakte indruk op het publiek. Dat deden ook de jeugddichters van het Kuvoproject Poëzie Parels. Zij hadden gedichten gemaakt over oorlog, vrede en vrijheid en lazen die op het grote podium voor.

Muzikale optredens waren er vervolgens van de bands Traffic Jam, Time Off, die elk flink eigen publiek hadden meegenomen. Na een serie Vrijheidswoorden was het podium voor fanfarecorps Excelsior o.l.v. Hans van Hees. Met solistische medewerking van Anke Smits, Sofie de Bruijn, Marcel Fokker en Peter Ravensberg zorgde dat voor een feestelijke apotheose, die zelfs door een plotselinge regenbui niet verstoord werd.

Daarmee was het buitenprogramma afgelopen, maar vanaf 20.00 uur gaf harmonie De Vriendschap o.l.v. Jan van Dam een vrijheidsconcert in de Bonaventurakerk. Het programma met afwisselend klassieke en lichtere muziek had ook daar een soliste: opnieuw sopraan Anke Smits.

Samenvatting Bevrijdingsdag 2019 van Wijnand Brak

Fotoreportage: Hanspieters.nl

Back To Top