Ga naar hoofdinhoud

Stolpersteine Woerden – Lezing door Lucien Harthoorn

Eind september worden de eerste zeven Stolpersteine (struikelstenen) in Woerden geplaatst. Zij herinneren aan Joodse Woerdenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Lucien Harthoorn, bestuurslid van de Stichting 4 en 5 mei, verzorgt een online-lezing over de plaatsing van de struikelstenen en de achtergronden.

Hij vertelt hierin over de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die de Stolpersteine bedacht en tot voor kort ook altijd persoonlijk legde. De eerste steen is gelegd in 1995 in Keulen. Inmiddels liggen er in 27 landen in totaal meer dan 75.000 stenen. Ook in Nederland liggen op talrijke plaatsen struikelstenen. In Woerden zijn 14 mensen weggevoerd en niet teruggekomen. De eerste was Fritz Rosenbaum, die ondergedoken was bij de Franciscanen in Het Klooster. Daarom wordt de eerste struikelsteen geplaatst bij de ingang van Het Klooster. Daarna maken we een wandeling naar de drie andere plaatsen in de stad waar de overige zes struikelstenen worden gelegd.

De lezing van Lucien Harthoorn is een van de drie die de Stichting 4 en 5 mei Woerden dit jaar online plaatst. Eerder ging al een lezing door Bert van Elk, over het boek ‘Bedreigd, bezet, bevrijd’ online. In oktober volgt de derde en laatste lezing.

Back To Top