Ga naar hoofdinhoud

Ingetogen Jom Hasjoa

Jom Hasjoa 190502-10

Een kleine honderd aanwezigen waren donderdag 2 mei getuige van de herdenking van de Joodse Woerdenaren die tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Bij het monument aan de Prins Bernhardlaan las burgemeester Victor Molkenboer de namen voor van de veertien  Woerdenaren van Joodse afkomst die door de nazi’s werden gedeporteerd en die na de oorlog niet terugkeerden. In zijn korte toespraak wees hij op de bedreigingen van de democratie door individuen en groeperingen die anderen discrimineren op grond van ras, afkomst, religie en/of geaardheid.

Na twee minuten stilte las de Haagse rabbijn Marianne van Praag de Joodse gebeden voor de doden, het Jizkor en de Kaddisj. Voorts werden bij het monument veertien witte rozen gelegd en konden de bezoekers kiezelsteentjes bij de gedenkplaat leggen.

Aansluitend aan de plechtigheid, die werd georganiseerd door de Stichting 4 en 5 mei Woerden, verzorgde rabbijn Van Praag in de nabije Opstandingskerk een lezing over dogmatiek in het Joodse geloof. Deze werd door circa zestig belangstellenden bezocht.

Deze video van de hand van Wijnand Brak geeft een indruk van de herdenking.

Fotoreportage: Hanspieters.nl

Back To Top