Ga naar hoofdinhoud

Leerlingen kijken oorlogsfilm

Havo- en vwo-klassen van het Kalsbeek College keken in AnnexCinema Woerden naar de Estische film Risttuules / In the Crosswind. Dit in het kader van de lessen geschiedenis en maatschappijleer.
In samenwerking met de Stichting 4 en 5 mei Woerden werd gekozen voor een andere blik op de Tweede Wereldoorlog. In Nederland is vanzelfsprekend om de oorlog te bezien vanuit het standpunt van ons land, dat door de Duitsers bezet werd.

In Estland, Letland en Litouwen was de situatie gecompliceerder. Als gevolg van het pact tussen Hitler en Stalin, waarbij Oost-Europa tussen Duitsland en de Sovjet-Unie werd verdeeld, vielen deze drie landen toe aan de USSR. De Russen werden (en worden nog steeds) als bezetters gezien. Toen uiteindelijk alsnog de Duitsers binnenvielen, werd het voor velen verwarrend: waren dit de bevrijders van de Sovjettroepen, of ‘gewoon’ andere bezetters?

De film begint net voor de Sovjet-invap en laat letterlijk en figuurlijk zien hoe het leven stil komt te staan als in 1941 Russische troepen de Baltische Staten bezetten. Tienduizenden mensen worden vervolgens omgebracht of gedeporteerd. In tableaux-vivants volgt de film het verhaal van de vrouw Erna, die met haar dochter naar Siberië wordt getransporteerd en daar gescheiden van haar man moet zien te overleven.

Als zij na bijna twintig jaar strafkamp mag terugkeren naar Estland, komt haar leven weer in beweging. Pas als de Russen in 1991 hun bezetting opgeven, wordt duidelijk wat er met haar verdwenen man is gebeurd.

Back To Top